Tuncay Lamcı, Metropol Dergileri röportajı

Tuncay Lamcı, Metropol Dergileri röportajı

Merhaba, sorularımıza geçmeden önce sizi daha yakından tanımak isteriz. Tuncay Lamcı kimdir?

1974 Konya Doğumluyum. İlk ve orta Öğrenimimi Konya'da tamamladım. Yükseköğrenimimi Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğini okuyarak tamamladım. İş hayatına okulumu bitirdiğim yıl Konya'da Selva Gıda'da başladım. Daha sonra sırasıyla Schnedier Elektrik firmasında Konya ve Ankara Bölgede olmak üzere yaklaşık yedi yıl Satış Yöneticiliği yaptım. 2010-2015 yılları arasında Değirmen Makineleri imalatı yapan İmaş Makine firmasında birçoğumuzun haritada yerini bulmakta güçlük çekeceği ülkelerle ticaret yaptığımız oldukça keyifli ve ihracat dolu beş yılımız geçti. Son bir yıldır Seha Yapı'da Konya'ya değer katacağına inandığımız ve yakın zamanda lansmana çıkacak proje için çalıştım. 

Bugün itibariyle çalışmaktan her zaman keyif aldığım enerji ve elektrik sektörüne dönüş yapmış bulunuyorum. Sektörün sadece Konya'da değil Türkiye çapında malzeme tedarikçiliği yapan ve çözüm sunan Konya Enerji şirketinde yöneticilik yapmaktayım.

Evliyim ve üç çocuk babasıyım.  
    
Uzun yıllar birçok farklı sektörde yöneticilik yaptınız, sizce yönetici olmak ne demek? Yönetici olmanın gerektirdikleri neler?

Belirli bir amaç uğruna bir araya gelmiş ekibin, önünde yer alarak hedeflerini belirleyen ve o doğrultuda yol almalarını sağlayan en önemli parçasıdır yönetici. 

Yönetici olmak; 

  • Vizyoner bir bakış açısı sahibi olmayı -bu olmayanı düşlemeyi sağlar-
  • Kriz anlarını fırsata çevirebilmeyi,
  • Ünvan ile değil yetki ile ekibi yönlendirmeyi,
  • Ekip arkadaşlarına motivasyon ve özgüven aşılamayı, 
  • Risk almaktan çekinmemeyi ve hepsinden önemlisi de ekibe rol model olabilmeyi gerektirir.  

Başarınızın sırrı nedir?

Başarılı olabilmek yaptığınız işi sevmekle başlar. Aslında başarıyı kişiselleştirmeyi çok doğru bulmuyorum. Her başarının arkasında oldukça yoğun bir ekip çalışmasının olduğuna inananlardanım. Her ne kadar belirli bir seviyeden sonra yöneticilik sektör bağımsız olsa da, iyi bir yönetici çalıştığı sektörün mutfağını da biliyor olmalı. Çalışma hayatında hep ekibin bir parçası olarak onlarla birlikte, hakim fikre boyun eğmek yerine, her açıdan durumu değerlendirerek özgür düşünceleri ile yeniden değerlendirmelerini sağlayacak ortamlar hazırlamak, çalıştığım ekibin başarılı olmasını sağladı. 

Şu anda da tecrübeli olduğunuz bir sektörde Konya Enerji Firmasında yönetici olarak kariyer hayatınıza devam etmektesiniz. Sektör hakkında neler söylersiniz?

Ülkemizdeki kentleşme ve sanayileşme elektrik enerjisine olan talebin yıllık %6-9 oranında artmasına neden olmaktadır. Bu talep hem üretim yatırımları hem de tüketim noktasındaki yatırımların da artmasını sağlamaktadır. Hayatımızın fark edemediğimiz bir parçası olan elektrik enerjisinin olmadığını bir an düşünsek olası kaosu hayal etmekte bile zorlanacağız. Enerji kaynaklarının da değişim gösterdiği günümüzde Üretim yatırımlarının da hız kesmeden devam edeceği aşikar. Dolayısıyla sektör hep hareketli olacak ve gün geçtikçe hacmini büyütmeye devam edecek.

Konya Enerji konum olarak sektörün neresinde? Firma yapılanması hakkında neler söylersiniz?

Konya Enerji olarak  Elektrik malzemeleri tedariki konusunda müşterilerimize otuzbeş yıldır hizmet vermekteyiz. Elektrik Müteahhidi, makine imalatçısı, elektrik malzeme satıcıları, son kullanıcılar başlıca hizmet verdiğimiz müşteri gruplarını oluşturmakta. Distribütörlüğünü yaptığımız ürünlerde sadece Konya değil, Türkiye genelinde satış yapmaktayız. Konya Enerji ekonomik gücü, müşterilerine sunduğu hizmetler, uluslararası çalışan güçlü firma bayilikleri sayesinde elektrik malzemeleri satışında bölgenin en büyük tedarikçisi konumuna gelmiştir. Bazı ana kalemlerde üretici firmaların Türkiye'de en hacimli ciro yapan bayisi olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.

Firmamızın merkezi Konya Büsan özel Organize Sanayiinde olup, Konya Organize Sanayi ve Karaman olmak üzere iki şubesi vardır. Teknik ve ticari yönden güçlü yapımızla ve kadromuzla tedariğini yaptığımız ürünleri müşterilerimize rekabetçi koşullarla zamanında teslim etmekle kalmayıp, ihtiyaç halinde teknik destek de sunarak, tedarikçi olmanın ötesinde çözüm ortağı şeklinde çalıştığımızı söyleyebiliriz.

Konya Enerji olarak pazar payınızı artırmak adına ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?  

Yeniden yapılanma içinde olduğumuz bu dönemde Stratejik yönetim modeli ile iş modellemelerimizi yeniden kurgulayıp, bu doğrultuda her türlü altyapımızı geliştirmeyi planlamaktayız.  Eğitimlerle çalışan kalitesini artırmak, şirket performans kriterlerinin takibini yapabileceğimiz yazılım altyapısını oluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Türkiye genelinde hizmet verdiği bölgelerde büyüme hedefleri olan malzeme tedarikçileri ile yapılacak işbirlikleri pazar payını artırmanın en hızlı yolu olacağı kanaatindeyiz. Bildiğiniz gibi ölçek ekonomisine uygun yapılanma sizi daha rekabetçi ve kalıcı kılar. Bayilik hizmeti verdiğimiz üretici firmalar nezdinde ölçeğimizi doğru yere konumlandırmak büyüme stratejimizin temelini oluşturacaktır.
     

21 June, 2018 / Konya Enerji yazdı

YORUM YAZ